Ladders zijn bedoeld om op de werkplek te komen, niet als werkplek. Alleen wanneer de werkgever wordt beperkt in het gebruik van alternatieve arbeidsmiddelen mag (mits veilig) een ladder/trap worden toegepast.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen (bestrijdingsmiddelen) kan op korte of lange termijn leiden tot gezondheidsklachten. Bestrijdingsmiddelen kunnen onder andere luchtweg- en huidaandoeningen veroorzaken, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid / voortplanting schaden en andere grote problemen veroorzaken. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste maatregelen te treffen.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen op de snelwegen, provinciale wegen en fiets- en voetpaden. Bepaalde weersomstandigheden spelen hierin een belangrijke rol. De medewerkers van de gladheidsbestrijding kunnen deels voorkomen dat er vaker ongevallen gebeuren. Door de weg vrij te maken van winterse vorst, ijzel en/of neerslag zorgen zij ervoor dat de weggebruiker met gepaste snelheid zijn reis kan voortzetten.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Het werken met handgereedschappen lijkt heel simpel en veilig. Toch zijn er verschillende zaken waar je goed op moet letten tijdens het gebruik. Dit om te voorkomen dat je zelf letsel oploopt of schade toebrengt aan ander materiaal.
Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Als je met een hoogwerker werkt, moet je op de hoogte zijn van de veiligheidseisen en wettelijke bepalingen. De praktijk wijst uit, dat ongevallen met transportmiddelen met heffunctie voornamelijk te wijten zijn aan: fouten die gemaakt worden door het bedienend personeel of een ondeugdelijke constructie.
Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Bij het werken met hef- en hijswerktuigen kan het omvallen van het werktuig, het raken van mensen of materialen als risico gezien worden. Er gebeuren jaarlijks heel veel (bijna) ongevallen die in verband gebracht kunnen worden met het hijsen van allerhande voorwerpen en materialen.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Hoe zwaar het werken met de heggenschaar is, hangt af van het gewicht van het gereedschap maar ook van andere factoren zoals, de werkplek, hoe hoog moet worden gewerkt, zijn de juiste hulpmiddelen aanwezig en wat zijn de juiste werkhoudingen.
De volgende onderwerpen zijn o.a. in de microlearning opgenomen:
Naar aanleiding van een aantal ongevallen in de afgelopen jaren zijn de geldende veiligheidsnormen voor het werken met een houtversnipperaar aangepast. Vooral bij oudere machines moet men waakzaam zijn. Voor het werken met de houtversnipperaar wordt een zekere vakkennis verwacht om hiermee te werken en ongevallen zoveel mogelijk te vermijden.
De volgende onderwerpen zijn in deze microlearning opgenomen:
De bladblazer is handgereedschap die vaak door een motor aangedreven wordt. Het werken ermee brengt lawaai, trillingen, fysieke belasting en schadelijke stoffen (uitlaatgassen en stof) met zich mee.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Tijdens de zomer hebben medewerkers te maken met tropische temperaturen en zweten veel. Te veel zon is niet goed voor het lichaam, waardoor je extra alert moet zijn. Zowel werkgever als medewerker dienen zich goed voor te bereiden op tropische temperaturen. In deze microlearning wordt stilgestaan bij welke gevaren en risico’s het werken in (te) warme kunnen hebben voor de medewerker.
Verdere onderwerpen zijn:
In de wintermaanden kan het voor komen dat de medewerkers werkzaamheden uit dienen te voeren, ondanks alle ongemakken die deze koude periode met zich meebrengt. Afhankelijk van de aard van het werk en de belasting die daar het gevolg van is, mogen de winterse omstandigheden geen nadelige invloed hebben op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Deze microlearning besteedt aandacht aan de gevaren, risico’s en maatregelen hierbij.
Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn:
Een van de meest voorkomen oorzaken van een ongeval is het struikelen, uitglijden of verstappen door een medewerker. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste maatregelen te treffen.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen:
Op allerlei manieren kunnen medewerkers in de buitenruimte te maken krijgen met prik-, bijt-, snij-, en spatincidenten. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan, infecties, allergieën of vergiftigingen. In deze microlearning gaat het voornamelijk om (risicovolle) ziekten die we bij prik-, bijt-, snij-, en spatincidenten kunnen oplopen. Ook kunnen medewerkers een infectie oplopen als gevolg van een agressie-incident, denk aan bespuugd of gebeten worden.
Deze microlearning behandelt verder:
Voordat de medewerkers beginnen met hun werkzaamheden is het belangrijk dat zij controleren of het werk op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Dit kunnen ze doen door het uitvoeren van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA).
Deze microlearning besteed aandacht aan:
Werken met elektriciteit brengt altijd een risico met zich mee. Direct contact is erg gevaarlijk, maar ook indirect contact vormt gevaar. Bij elektrocutie kan ernstig letsel een gevolg zijn. Naast elektrocutie kan elektriciteit bij personen zorgen voor secundair letsel, denk hierbij aan het ontstaan van valgevaar door een schrikreactie van de medewerker. Deze microlearning zal in het kort de gevaren en risico’s van elektriciteit behandelen.
Verder wordt in deze microlearning ingegaan op:
Wanneer medewerkers werkzaamheden langs, op of aan de weg moeten uitvoeren bestaat de kans dat er gevaarlijke situaties ontstaan waarbij de medewerker betrokken kan raken bij een ongeval. Het is niet voor niks dat medewerkers een opleiding dienen volgen voordat zij werkzaamheden langs de weg mogen uitvoeren. Deze microlearning behandelt in het kort enkele belangrijke richtlijnen uit de opleiding ‘veilig werken langs de weg’.
De volgende onderwerpen komen in deze microlearning naar voor:
In het voorjaar stijgt de temperatuur weer. Maar pas op! De teek wordt ook weer actief bij de hogere temperaturen. In Nederland krijgen jaarlijks 1 miljoen mensen een tekenbeet. Steeds vaker heeft een tekenbeet nare gevolgen zoals de zieke van Lyme of andere ziekten. Deze microlearning informeert de medewerker over de gevaren en risico’s van de teek en (preventieve) maatregelen die genomen kunnen worden.
Verder gaat deze microlearning in op:
Deze microlearning informeert de werknemer over de gevaren, risico’s en veiligheidsmaatregelen bij geïsoleerd werken. Geïsoleerd werken komt vaker voor dan verwacht. Onder geïsoleerd werken valt het volgende:
Andere onderwerpen die aanbod komen zijn:
Fysieke belasting in het werk is het totaal aan houdingen, bewegingen en krachten waaraan een medewerker gedurende de werkdag aan bloot wordt gesteld. Door de toenemende automatisering is de fysieke belasting voor medewerkers wel aan het afnemen, maar nog steeds ervaren veel medewerkers klachten. Ook het onderwerp duurzame inzetbaarheid zal kort worden besproken in deze microlearning.
De onderwerpen zijn:
Een eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot en met september op eikenbomen kan voorkomen. Het zijn de brandharen van de rups die gezondheidsrisico ‘s voor mensen met zich mee kunnen brengen. De brandharen worden bij een ongewenste aanraking actief afgeschoten. Echter, om klachten te krijgen, hoeft de medewerker geen rechtstreeks contact met de rups te krijgen.
Onderwerpen die nog meer aan bod komen zijn:
Deze microlearning staat in het teken van: afval- en rioolwater & COVID-19. Het doel hiervan is de juiste informatie verschaffen aangaande de gezondheid en veiligheid. Met dagelijks veranderede omstandigheden rondom het coronavirus is een besmetting aanwezig bij de werkzaamheden. Het is van belang om de medewerkers bewust te maken van de gezondheid- en veiligheidsaspecten.
De volgende modules zijn in de microlearning opgenomen:
Het gebruik van een bedrijfsvoertuig met aanhangwagen brengt gevaren en risico’s met zich mee. De microlearning betreft het juist gebruik van deze combinatie.
De volgende onderdelen zijn in de microlearning opgenomen:
Dit is een microlearning over de meeste voorkomende soorten biologische agentia waar medewerkers tegenaan kunnen lopen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Deze microlearning bestaat uit een aantal modules. De medewerker zal verschillende onderwerpen doorlopen op het gebied van biologische agentia. Te denken valt aan de preventie en behandeling van de verschillende soorten.
De volgende soorten of vormen van biologische agentia zijn opgenomen:
Werken met een bosmaaier kan gevaarlijk zijn. Denk aan het contact met draaiende delen en wegslingert materiaal, lichamelijk belasting etc. In deze microlearning zal kort gesproken worden over de bosmaaier zelf, welke risico’s medewerkers in aanraking kunnen komen en welke maatregelen van toepassing kunnen zijn om veilig te werken.
Andere onderwerpen die aanbod komen zijn:
Tijdens het werken met een motorkettingzaag zijn er verschillende gevaren en risico’s waar medewerkers in aanraking komen. In deze microlearning zal kort gesproken worden over welke gevaren en risico’s dit met name zijn en welke maatregelen je hiervoor moet nemen.
Andere onderwerpen die aanbod komen zijn:
Het werken met de hogedrukreiniger brengt lichamelijke belasting met zich mee. Deze wordt mede veroorzaakt door de trillingen van de lans. Er is sprake van schadelijk geluid en het kan ook gevaar opleveren wanneer er (kleine) deeltjes losschieten en deze op het lichaam terecht kunnen komen. Er zijn dus verschillende zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.
De volgende onderwerpen zijn in de microlearning opgenomen: