Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt een organisatie op gestructureerde wijze de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart. De eerste stap is het inventariseren van gevaren of de mate waarin de gevaren een risico vormen. Daaropvolgend worden risico geëvalueerd. De evaluatie is het prioriteren van risico’s door het uitvoeren van een risicobeoordeling. Met behulp van een Plan van Aanpak (PvA) legt een organisatie vast, op welke wijze risico’s zijn beheerst, op elke termijn en wie dit gaat uitvoeren. Zo’n PvA is een essentieel hulpmiddel om op een gestructureerde wijze aan veilige en gezonde werkomstandigheden in een organisatie te werken.
Provincie Noord- Brabant
Met behulp van de digitale RI&E Provincies hebben wij de RI&E voor de provincie Noord-Brabant uitgevoerd. Vanuit onze ervaring, is geheel volgens maatwerk, de RI&E en Plan van Aanpak (PvA) opgedeeld in een aantal niveaus. Te denken valt aan een organisatiebrede deel RI&E, cluster / afdeling deel RI&E’s en objectgebonden deel RI&E’s. Met ondersteuning van de digitale RI&E zijn aanbevelingen ter beheersing voorgesteld.
Provincie Fryslân
Al vele jaren heeft BOL Training en Advies een prettige en goede samenwerking met de provincie Fryslân. Voor de provincie zijn allerlei onderzoeken uitgevoerd waaronder de jaarlijkse actualisatie van de RI&E. Voor de jaarlijkse actualisatie is een servicecontract RI&E afgesloten. BOL Training en Advies ondersteunt de provincie in de voortgang van het Plan van Aanpak en de effectiviteit van de genomen maatregelen.
Gemeente Maastricht
In de afgelopen jaren hebben wij voor de gemeente Maastricht verschillende RI&E’s mogen uitvoeren. Zo is veel aandacht besteedt aan de locaties van Maastricht Sport, Stadsbeheer, Kumulus (centrum voor amateurkunstbeoefening) en het cultureel centrum Centre Céramique. Door middel van documentenstudie, locatiebezoeken en interviews zijn risico’s geanalyseerd en beoordeeld.
Ploeger
Ploeger is specialist in de oogst- en toepassingstechniek voor erwten, tuinbonen, spinazie, wortelen, aardappelen etc. In samenwerking met Ploeger is de RI&E en een machine RI&E uitgevoerd. Voor de RI&E is gebruik gemaakt van IMA-methodiek. Voor de machine RI&E is de ‘machinerichtlijn en de checklist richtlijn arbeidsmiddelen’ in combinatie met de ‘risicograaf’ als methodiek gebruikt.
Het risico op besmetting met COVID-19 en de wijze waarop de werkgever dit risico aanpakt moet in de RI&E zijn opgenomen. Een COVID-19 protocol is geen vervanger van de RI&E. Hierdoor is het noodzakelijk om een nadere inventarisatie uit te voeren. Dit gaat met name om de verslaglegging van welke maatregelen zijn getroffen, welke stappen op de korte- en lang termijn nog zullen plaatsvinden. Denk hierbij aan: opvang en nazorg en psychische effecten.
Bij de nadere inventarisatie geeft BOL Training & Advies advies over de gevolgen op de langere termijn. SARS-geassocieerde coronavirussen zijn namelijk ingedeeld als categorie II en/of III biologische agentia. Als medewerkers blootgesteld kunnen worden aan biologische agentia categorie III dan is de werkgever verplicht een register bij te houden (Arbobesluit 4.90).
Wat vóór corona maar langzaam ontwikkelde, werd binnen enkele weken voor velen een nieuwe werkelijkheid. De tijd dat je dagelijks op kantoor verscheen, je pc aanzette, koffie haalde en een praatje maakte met een collega, om vervolgens de rest van de dag op dezelfde werkplek te zitten, is met deze trendbreuk verleden tijd.
Goed dat je aan de slag gaat met hybride werken; het gedeeltelijk thuis en op kantoor werken. Wat je hiervoor nodig hebt, is een hybride werkomgeving. BOL Training & Advies heeft hiervoor een uitgebreide checklist ontwikkeld die ondersteunt in het realiseren van een hybride werkomgeving.
Bewust nadenken over hoe het nieuwe, hybride (thuis/kantoor) werken eruitziet, is in meerdere opzichten van belang. Allereerst om de kwaliteit en continuïteit van uw dienstverlening en producten zeker te stellen. En daarnaast om de autonomie, verbondenheid en de ontwikkeling van uw medewerkers te waarborgen en het beste uit uw team te halen.
Nadat de risico’s zijn geïnventariseerd, geëvalueerd en een plan van aanpak is opgesteld, is het mogelijk dat uw RI&E moet worden getoetst. Deze toetsing houdt in dat een gecertificeerde kerndeskundige beoordeelt of de situatie in de organisatie goed is weergegeven en of de wet- en regelgeving, richtlijnen en normen zijn gebruikt. Een gecertificeerde kerndeskundige staat geregistreerd in het register van Hobéon SKO.
Er zijn uitzonderingen op de toetsingsverplichting. Echter, een RI&E dient te worden getoetst, tenzij er minder dan 25 werknemers werkzaam zijn en er geen geschikte en erkende branche instrument aanwezig is. De RI&E en het plan van aanpak moeten na de toetsing ook worden toegezonden aan de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Zij moeten met de RI&E en het plan van aanpak instemmen.
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten waaronder het in aanraking komen met ondermijning. Onze aanpak is om diverse organisaties hierin te ondersteunen. Wij hebben een veiligheid- en gezondheidsmodule als aanvulling op de RI&E of voor een specifieke risicoanalyse ‘ondermijning’.
De module richt zich op meerdere aspecten waaronder de arbeidsomstandigheden. De volgende onderwerpen komen onder andere aanbod:
Uit de RI&E kan blijken dat er een verdiepend onderzoek moet worden uitgevoerd naar de veiligheid van de arbeidsmiddelen. Het verdiepend onderzoek kunt u door Bol Training en Advies laten uitvoeren of ter ondersteuning mee laten denken.
Binnen de Europese gemeenschap geldt sinds 1 januari 1995 dat alle machines die voor het eerst in gebruik worden genomen, moeten voldoen aan de bepalingen van de Europese Machinerichtlijn en het Warenwetbesluit machines.
Voor arbeidsmiddelen van vóór deze datum geldt deze eis niet. Laat oudere machine (voor 1995 zonder CE-markering) beoordelen door een deskundige (bijvoorbeeld een veiligheidskundige) aan de hand van de Richtlijn Arbeidsmiddelen. Volgens de Arbowetgeving moeten deze wel voldoen aan de Richtlijn Arbeidsmiddelen.
Het voltooien en laten toetsen van de RI&E en PvA, is voor uw organisatie de start om zorg te dragen voor verbetering van de arbeidsomstandigheden van de medewerkers.
Het is aan te raden om periodiek een evaluatie van de RI&E en het Plan van Aanpak uit te voeren en de actuele stand van zaken te verwerken. Samen met de Arbo adviseur, leidinggevenden, medewerkers en andere sleutelfiguren zal het Servicecontract RI&E worden uitgevoerd.
Het is van belang om de voortgang op de maatregelen aantoonbaar te maken. Zodoende is de effectiviteit van de genomen maatregelen duidelijk en kan uw organisatie laten zien dat zij voldoet aan de geldende wetgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden.
Onze organisatie kan u hierin ondersteunen via een Servicecontract RI&E.
Klik op onderstaande button en vul het contactforumlier in!