Risico-inventarisatie & -evaluatie

RI&E: Sleutel tot veiligheid en gezondheid op de werkvloer

Je werknemers moeten veilig en gezond hun werk kunnen uitvoeren. Dit betekent dat je als werkgever verplicht bent om te onderzoeken welke risico’s er zijn op de werkvloer. Met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) breng je als organisatie op een gestructureerde wijze de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart.

De eerste stap is het inventariseren van de gevaren en de mate waarin deze gevaren een risico vormen. Vervolgens worden deze risico’s geëvalueerd. Deze evaluatie omvat het prioriteren van risico’s door het uitvoeren van een risicobeoordeling. Een belangrijk onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak. Met behulp van een Plan van Aanpak leg je als organisatie vast hoe risico’s beheerst worden, binnen welke termijn en door wie. Zo’n Plan van Aanpak is een essentieel hulpmiddel om op een gestructureerde manier aan veilige en gezonde werkomstandigheden binnen je organisatie te werken.

Ontdek en beheers de risico's op je werkvloer

De RI&E identificeert de risico’s op de werkvloer. Van kleine ongemakken tot potentieel grote gevaren, een RI&E helpt je om deze in kaart te brengen. En het stopt niet daar. Deze evaluatie helpt jou bij het opstellen van een effectief Plan van Aanpak. Zo weet je precies welke stappen je moet zetten om de werkomgeving veiliger en gezonder te maken.

Door een RI&E uit te voeren, toon je aan dat je de veiligheid en gezondheid van je werknemers serieus neemt. Dit verhoogt niet alleen het vertrouwen en de tevredenheid van je team, maar vermindert ook ziekteverzuim en verhoogt de productiviteit. Een win-win voor iedereen! De RI&E vormt het fundament voor een effectief arbobeleid binnen je organisatie.

Expertise en ondersteuning voor de RI&E

Je kunt zelf een RI&E opstellen, of kiezen voor de expertise van onze arbodeskundigen. Als wij je mogen ondersteunen, zorgen onze specialisten voor een grondige inventarisatie van alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen je organisatie. Het is vaak een uitdaging om alle risico’s tegelijk aan te pakken. Ons team helpt je bij het opstellen van een effectief plan van aanpak. We adviseren over de prioritering van de risico’s: welke moeten als eerste worden aangepakt en wie is hiervoor verantwoordelijk binnen jouw organisatie?

Toetsing van de RI&E
Je RI&E moet, na opstelling, verplicht getoetst worden door een gecertificeerde arbodienst of arbokerndeskundige. Deze toetsing beoordeelt de volledigheid, betrouwbaarheid en actualiteit van je RI&E en het Plan van Aanpak, en zorgt ervoor dat alle risico’s in jouw bedrijf zijn afgedekt.

De RI&E is uitgevoerd: Hoe houd je deze actueel?

Met de uitvoering van de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) heb je essentiële informatie verzameld over de risico’s in je bedrijf. Het is tijd om door te pakken! Gebruik het plan van aanpak om te bepalen welke risico’s prioriteit hebben en wanneer je ze moet aanpakken.

Onthoud dat een RI&E geen eenmalige actie is. Organisaties veranderen voortdurend, en daarmee ook de risico’s. Zijn er veranderingen in de werkomstandigheden of heb je geïnvesteerd in een nieuwe locatie? Dan moet je de RI&E herzien en aanpassen aan de nieuwe situatie. Zo zorg je ervoor dat jouw werkplek en die van je collega’s veilig en gezond blijft.

Contact opnemen

Samen aan de slag met de RI&E of wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

0165 518070pieter@boladvies.nl

Onderhoudscontract RI&E?

Wist je dat BOL training en advies de Risico-Inventarisatie en Evaluatie ziet als een dynamisch en ‘levend’ document? Een RI&E wordt soms nog wel eens als een ‘papieren tijger’ beschouwd. Juist daarom hebben wij een ‘Onderhoudscontract’ ontwikkeld om jouw organisatie volledig te ontzorgen!

Trots op deze samenwerkingen

Een selectie van onze klanten.