Werkplekonderzoek

Ergonomie op de werkplek

Het creëren van een ergonomische en goed ingerichte werkplek is cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van jouw medewerkers, ongeacht hun werklocatie. Of het nu gaat om een medewerker op kantoor, een medewerker in het groen, of iemand die op een begraafplaats werkt, een werkplekonderzoek, dat kan voortkomen uit een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), heeft voor iedereen een toegevoegde waarde. Een effectief ontworpen werkruimte verhoogt niet alleen het comfort van de werknemers, maar draagt ook bij aan hun gezondheid en efficiëntie. Dit is van groot belang voor elke organisatie die duurzame prestaties en hoge medewerkerstevredenheid nastreeft.

Lichamelijke klachten van werknemers, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding, kunnen leiden tot uitval of verzuim. Door te focussen op ergonomie en het aanpassen van de werkomgeving, kunnen veelvoorkomende gezondheidsklachten worden voorkomen. Het werkplekonderzoek is dus een essentieel instrument om een gezonde en productieve werkomgeving te garanderen voor al jouw medewerkers, ongeacht hun locatie of functie.

Aanpakken van ingesleten gewoontes

Medewerkers ontwikkelen door de jaren heen vaak vaste gewoontes in hun werkpraktijken. Hoewel sommige van deze gewoontes efficiënt zijn, kunnen anderen leiden tot gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, het onjuist tillen van zware voorwerpen kan leiden tot rugklachten of spierstrekkingen. Het is essentieel om deze gewoontes te evalueren en indien nodig te corrigeren, vooral in fysiek veeleisende beroepen.

Een ander veelvoorkomend voorbeeld is de zithouding bij kantoormedewerkers. Een ingesleten, niet-ergonomische houding kan resulteren in rug- en nekklachten. Het is belangrijk dat werknemers zich bewust worden van hun houding en toegang krijgen tot training of middelen om deze te verbeteren. Door bewustwording kunnen werkgevers helpen om ongezonde werkgewoontes te doorbreken en de algehele gezondheid en productiviteit van hun personeel te verbeteren.

Van kantoor tot buitenwerk

Bij het uitvoeren van een werkplekonderzoek voor kantoormedewerkers ligt de focus op het optimaliseren van hun werkomgeving. Dit omvat het nauwkeurig instellen van bureaus, stoelen, schermen, etc. We besteden aandacht aan de zithouding van de medewerker, omdat een correcte houding essentieel is om RSI-klachten en rugpijn te voorkomen. Het doel is om een ergonomische werkplek te creëren die het comfort en de efficiëntie van de werknemer maximaliseert.

Voor medewerkers in fysiek veeleisende beroepen, neemt het werkplekonderzoek een praktische en interactieve vorm aan, bekend als ‘coaching on the job’. We nemen deel aan hun dagelijkse werkzaamheden om een realistisch beeld te krijgen van de fysieke uitdagingen waarmee zij te maken krijgen. Tijdens deze interactieve sessies bieden we begeleiding over hoe bepaalde taken efficiënter en veiliger uitgevoerd kunnen worden.

Voordelen van het werkplekonderzoek

  • Je medewerkers krijgen informatie over het correct instellen van een ergonomisch verantwoorde werkplek.
  • Medewerkers worden voorzien van een werkomgeving die hun efficiëntie en productiviteit bevordert.
  • Werkplekonderzoeken dragen bij aan het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsklachten en blessures.
  • Het uitvoeren van werkplekonderzoeken laat zien dat je waarde hecht aan het welzijn van je medewerkers.
  • Ontvang je een rapport dat kan dienen als verdieping op de RI&E.
Klantverhaal

Het recente werkplekonderzoek bij onze begraafplaats heeft onze medewerkers geleerd om efficiënter en veiliger te tillen en te graven, waardoor de fysieke belasting aanzienlijk is verminderd en hun al uitstekende werkkwaliteit verder is verbeterd.

Organisatie

Gemeente Haarlem

Soort werkplekonderzoek

Werkplekonderzoek begrafenismedewerkers

Aan de slag?

Wij sparren graag met je over de mogelijkheden voor jouw vitale organisatie. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

0165 518070dani@boladvies.nl

Trots op deze samenwerkingen

Een selectie van onze klanten.